סרטן השד

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

10385891_xxlסרטן השד הוא סוג הגידול הסרטני השכיח ביותר וכן הגורם השכיח ביותר לתמותה כתוצאה ממחלה ממארת בקרב נשים. למעשה 25% ממקרי הסרטן בקרב נשים הם של סרטן השד ו15% ממקרי התמותה בנשים על רקע מחלה סרטנית הם תוצאה של סרטן השד.

בישראל ספציפית שליש ממקרי הסרטן החדשים בקרב נשים הם סרטן השד, כאשר מדי שנה הולכות לעולמם בישראל לבדה כאלף נשים מסיבוכי המחלה.

מה הם התסמינים של סרטן השד?

בכתשעים אחוז מהמקרים התסמין הראשון שמהווה עדות לגידול סרטני בשד הוא גוש בשד. בנוסף לכך, חשוב לשים לב גרד עקשני בשד שלא חולף, בליטה חדשה או שקע חדש בעור השד, הופעה של אדמומיות וחום מקומי בשד ללא קשר לזיהום או להנקה, כאבים או אי נוחות בשד ולכל שינוי בגודל או בצורה של השד. בנוסף לכך חשוב לשים לב להפרשות מהפטמה שלא קשורות להנקה, לפריחה או פצע שלא מחלימים בפטמה, לגוש לא ברור בפטמה או לשקיעה של הפטמה כלפי פנים. עוד על סימנים לסרטן השד בהרחבה

מה הם הגורמים לסרטן השד?

נכון להיום רוב הגורמים לסרטן השד עדיין לא ברורים, אך ישנם מספר גורמי סיכון ידועים כמו לדוגמה מגדר (היחס בין גברים לנשים עומד על 1:100), גיל (הסיכון עולה עם הגיל, כאשר כשמונים אחוז מהחולות מעל גיל חמישים), היסטוריה משפחתית של סרטן השד וטיפולי הקרנות לאזור החזה בגיל צעיר.

כמו כן נראה כי ישנו קשר חזק בין אורח חיים הכולל השמנת יתר, תזונה לא נכונה, עישון, צריכה מופרזת של אלכוהול והיעדר פעילות גופנית לבין עלייה בסיכון לחלות בסרטן השד.

מעבר לכך, נשים הנוטלות טיפול הורמונלי חליפי לטיפול בתסמיני גיל המעבר, נשים שילדו לאחר גיל 35 לראשונה או נשים שלא ילדו, נשים שהניקו במשך פחות משנה או שלא הניקו, נשים שקיבלו מחזור חודשי לפני גיל 11 ונשים שנכנסו לגיל המעבר לאחר גיל 55 נמצאות אף הן בסיכון מוגבר לחלות במחלה.

כיצד מאבחנים את סרטן השד?

  • נכון לכתיבת שורות אלה האבחון המוקדם הוא האמצעי הטוב ביותר לריפוי ולכן ככול שהמחלה מאובחנת בשלב מוקדם יותר, כך סיכויי ההחלמה גבוהים יותר. לפיכך החל מגיל שלושים מומלץ לעבור בדיקה ידנית של השד על ידי רופא מומחה אחת לשנה בשכיבה ובישיבה.
  • החל מגיל חמישים ואילך נשים מומלצות לעבור אחת לשנתיים בדיקת ממוגרפיה, אך אם מדובר באישה בעלת קרובת משפחה מדרגה ראשונה שחלתה בסרטן השד או בכל אישה הנמצאת בסיכון מוגבר לחלות במחלה, מומלץ להתחיל לבצע ממוגרפיה החל מגיל ארבעים.
  • בדיקת MRI מומלצת כבדיקת סקר תקופתית עבור נשים שאובחנו כנשאיות של מוטציות בגנים מסוימים כמו למשל BRCA1 או BRCA2, עבור נשים שבצעירותן קיבלו טיפולי רדיותרפיה לאזור החזה על רקע מחלת לימפומה על שם הודג'קין, עבור נשים שלאחר ייעוץ גנטי הוגדרו כבעלות סיכון של יותר מעשרים אחוז לחלות בסרטן השד ועבור נשים נשאיות שחלו בסרטן השד, לצורך מעקב אחרי התפתחות סרטן בשד השני.
  • על מנת לקבל אבחנה ודאית יש לבצע בדיקת ביופסיה. בבדיקה זו נוטלים דוגמית רקמה מהממצא החשוד ושולחים אותה לבדיקת מעבדה על מנת לבחון האם ישנם סמנים מולקולריים האופייניים לגידולי שד בדגש על קולטנים לפרוגסטרון ואסטרוגן בדגימה.

אחוזי נכות בסרטן השד

לפי ההנחיות של המוסד לביטוח לאומי, במהלך השנה הראשונה לאחר אבחון סרטן השד, בשל הצורך בטיפול אינטנסיבי, קרינתי וכימותרפי, נקבעת נכות רפואית בשיעור של 100%. לעומת זאת בתום השנה הראשונה לאחר האבחון, ייקבעו אחוזי הנכות לפי המצב הרפואי. אם מדובר בגידול שהצליח לשלוח גרורות, הרי שללא קשר למועד האבחון, ייקבעו לחולה 100 אחוזי נכות לצמיתות.

במקרה של מבוטחת הנמצאת בהפוגה מלאה לאחר ניתוח כריתת שד, הרי שאין הצדקה לדרגת נכות גבוהה עם דרגה גבוהה של אי כושר. זאת גם במקרה שבו החולה נמצאת בטיפול אחזקתי ממושך. כמובן שאם המצב של החולה יחמיר ויופיעו סימני גרורות, תוכל המבוטחת להיבדק מחדש ודרגת הנכות שלה תיקבע בהתאם לאיברים המעורבים ולעומס הטיפולי.

בדומה למקובל במקרה של חולי סרטן הסובלים מסוגים אחרים של גידולים, גם במקרה של סרטן השד, ברוב המוחלט של המקרים ניתן יהיה לקבוע את אחוזי הנכות על סמך המסמכים הרפואיים בלבד מבלי שיהיה צורך להופיע בפני וועדה רפואית.

גמלה לשירותים מיוחדים

אמנם בשנים האחרונות התרחש שינוי משמעותי בטיפולים האונקולוגיים ולפיכך חלה ירידה ניכרת בתופעות הלוואי הקשורות לטיפולים, אך עדיין ישנן לא מעט תרופות אונקולוגיות הגורמות להתפתחות של תופעות לוואי קשות ביותר. במקרים מסוימים מדובר בתופעות לוואי הגורמות להגבלה בתפקוד היומיומי. לאור זאת, המוסד לביטוח לאומי בשיתוף עם הלשכה הרפואית, האגודה למלחמה בסרטן והאיגוד האונקולוגי, גיבש רשימה של תרופות אונקולוגיות שיש בהן כדי לקבוע שהמטופלים זכאים לגמלת שירותים מיוחדים בשיעור של חמישים אחוז בהסתמך על מסמכים רפואיים בלבד, כלומר ללא צורך בבדיקת התובע בוועדה רפואית.

חלק מהתרופות המופיעות ברשימה הן תרופות המיועדות לטיפול בסרטן השד, כשבין היתר מדובר בתרופות הבאות:

  • ADRIABLASTINA, MYOCET, DOXORUBICIN, EPIRUBICIN ו- DOXIL (שם גנרי: ANTHRACYCLINES).
  • ENDOXAN (שם גנרי: CYCLOPHOSPHAMIDS).
  • IFOXAN (שם גנרי: IFOSPHAMIDE).
  • BIOTAX, EBETAXEL, DOCETAXEL, TAXOTERE, PACLITAXEL ו- MEDIXEL (שם גנרי: TAXANES).
  • NAVELBINE (שם גנרי: VINORELBINE).

 

אולי יעניין אותך לקרוא גם:

טיפולי רפלקסולוגיה לחולות בסרטן השד במסגרת קופות החולים

זכויות חולי לימפומה: מביטוח לאומי דרך מס הכנסה ועד לזכויות מחברות הביטוח

למימוש הזכויות הרפואיות שלכם חייבים עו"ד פנו עוד היום לעו"ד הראל יטיב!

חייגו עכשיו או השאירו לנו את הפרטים שלכם ונסייע לכם בהקדם האפשרי

דילוג לתוכן