סרטן הדם

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

11553956_xxlסרטן הדם (לוקמיה) הוא גידול סרטני הבא לידי ביטוי בהיווצרות לא תקינה של תאי דם במח העצם, המובילה לייצור מוגבר של תאי דם בלתי מתפקדים. ישנם שני סוגים מרכזיים של סרטן הדם: לוקמיה אקוטית ולוקמיה כרונית (המחלה הכרונית מתקדמת באיטיות רבה ואילו המחלה האקוטית מתקדמת במהירות).

כמו כן ישנו שוני בין הסוגים השונים של המחלה הבא לידי ביטוי בסוג התאים המתרבים במהירות. בלוקמיה מיאלואידית חריפה למשל התאים המתרבים במהירות נקראים מיאלואידים ואילו בלוקמיה לימפוציטית חריפה התאים המתרבים במהירות נקראים לימפוציטים.

מה הם הגורמים לסרטן הדם?

בדרך כלל לא ניתן לקשר את התפרצות המחלה לגורם ברור, אך במהלך עשרות השנים האחרונות בהחלט נמצאו מספר גורמי סיכון שיש בהם כדי להגדיל את הסבירות להתפרצות המחלה. להלן כמה מהם על קצה המזלג:

  • עישון – עישון מגביר את הסיכון לחלות לוקמיה מיאלובלסטית חריפה, ככול הנראה על רקע החשיפה המוגברת לחומר הנקרא בנזן החודר לגוף כאשר מעשנים סיגריות. בהקשר זה יש לציין כי חשיפה לבנזן גם שלא כתוצאה מעישון סיגריות מגבירה את הסיכון לחלות בסרטן הדם. בחומר זה נעשה שימוש נרחב במגוון תעשיות כימיות, בתי זיקוק ועוד.
  • טיפול אונקולוגי – טיפול הניתן לחולה סרטן כמו טיפול כימותרפיה לרבות מלפאלאן, כלורמבוציל, ציקלפוספמיד או טיפול בקרינה, יכול להוביל להתפתחות של סרטן הדם מספר שנים לאחר ההחלמה מהגידול שבגינו ניתן. סרטן הדם שהתפתח כתוצאה מטיפול אונקולוגי נקרא לוקמיה המיוחסת לטיפול או לוקמיה שניונית.
  • חשיפה לקרינה – חשיפה למנות קרינה גדולות מגדילה את הסיכוי לחלות בסרטן הדם. כך לדוגמה במחקר שעסק בתוחלת החיים של נפגעי ההפצצות על הירושימה ונגסקי, נמצא כי בין השנים 1950-2000, 46 אחוז מהניצולים הלכו לעולמם כתוצאה מסרטן הדם.
  • חשיפה לממסים – ישנם ממסים רבים המשמשים כמרכיבים בתמיסות לדילול צבע, כמרכיבים בתעשיית הניקוי היבש וכמרכיבים במסירי שומנים וצבעים הידועים כגורמים ללוקמיה או חשודים כגורמים ללוקמיה. בין היתר, בנוסף לבנזן, מדובר בפחמן טטראכלוריד, כלורופורם, טריכלולואתילן, טטראכלורואתילן ודיכלורומתאן (נקרא גם מתילן כלוריד).

כיצד מטפלים בסרטן הדם?

הטיפול בלוקמיה משתנה בהתאם לסוג הספציפי של המחלה, גיל החולה, מצב בריאותו הכללי ועוד. הטיפול יכול לכלול שילובים שונים של כימותרפיה, טיפולים ביולוגיים, הקרנות והשתלת מח עצם. כמו כן בקרב הלוקים בלוקמיה מיאלובלסטית חריפה נהוג לטפל עם תרופה הנקראת ATRA, הניתנת עד שלושה חודשים במקביל לטיפול הכימותרפי.

אם המחלה נמצאת בשלב מתקדם ולא ניתן עוד לשלוט בה, או אם מדובר בחולה שלא מעוניין לעבור טיפול לשליטה במחלה מסיבות כאלו ואחרות, ניתן יהיה להסתפק בטיפול פליאטיבי. הכוונה לטיפולים שונים שמטרתם לשלוט על תסמיני המחלה בלבד ולהקל על סבלו של החולה, מבלי לעצור את התקדמות המחלה.

סרטן הדם כמחלת מקצוע

כפי שציינו, ישנם מספר גורמי סיכון לחלות בסרטן הדם הקשורים לחשיפה לחומרים שונים הנמצאים בשימוש במגוון תעשיות כימיות. כפועל יוצא מכך, העובדים בתעשיות אלו, לא אחת חולים בסרטן הדם וזכאים לקבל הכרה כנפגעי עבודה החולים במחלת מקצוע.

רבים לא מודעים לכך, אבל מחלות הקשורות לעבודה לא תמיד מתרחשות במתכונת של תאונות עבודה. לפי תורת המיקרו-טראומה, ישנן פגיעות רבות המתפתחות בצורה איטית מאוד כתוצאה מחשיפה חוזרת ונשנית, כאשר כל פגיעה היא מעין מיקרו פגיעה כאשר בסופו של דבר הפגיעות מצטברות והולכות והופכות לפגיעה משמעותית.

חוק לפיצוי נפגעי גזזת

החל מהראשון בינואר 1995, כל מי שעבר טיפולי הקרנות נגד מחלת הגזזת בין הראשון בינואר 1946 ל- 31 בדצמבר 1960 זכאי לקבלת פיצוי כספי מהמדינה אם חלה באחת מהמחלות המנויות בחוק לפיצוי נפגעי גזזת, התשנ"ד – 1994. בנוסף לכך, זכאים לפיצוי על פי החוק גם שאיריהם של נפגעי הטיפולים שהלכו לעולמם כתוצאה ממחלתם.

בין היתר מופיעים בחוק גידולי גולגולת, גידולי עור באזור הצוואר והראש, גידולים בבלוטות הרוק, גידולים בבלוטת התריס וכמובן שגם סרטן הדם.

אחוזי נכות לחולי סרטן הדם

רבים לא מודעים לכך, אבל המוסד לביטוח לאומי מעניק זכויות מיוחדות לחולי סרטן, כשבין היתר חולים אונקולוגים זכאים לאחוזי נכות מבלי שיצטרכו להופיע בפני וועדה רפואית. ספציפית בנוגע לחולי לוקמיה, זכאים החולים למאה אחוזי נכות בשלב הטיפול במחלה ובשלב הרמיסיה, זכאים החולים לעשרים אחוזי נכות לכל הפחות. אם מדובר בחולה עם כושר עבודה תקין ומלא הנמצא בשלב של רמיסיה מלאה, יש להתאים לו סעיף ליקוי המקנה נכות בשיעור של עשרים אחוז וזאת על מנת לאפשר לו להתחיל שיקום מקצועי.

קבלת תו נכה

משרד הרישוי מאפשר קבלת תו נכה לנכים שיש להקל על הניידות שלהם. מטבע הדברים רשאים לקבל תו נכה בעלי תעודת עיוור של משרד הרווחה, נכים של משרד הביטחון, מוגבלי ניידות בכל הגילאים, נפגעי פעולות איבה, אנשים הזקוקים לכיסא גלגלים ועוד. לצד כל אלה, ישנם מקרים ספציפיים המאפשרים לקבל תו נכה, כשבין היתר מדובר בחולי סרטן המקבלים טיפול כימותרפי. על מנת לקבל תו נכה במקרה הזה יש לצרף לתביעה לקבלת תו נכה אישור רפואי הכולל פירוט של תכנית הטיפולים וציון של מועד משוער לסיום הטיפולים. האישור יינתן לתקופה שלא עולה על חצי שנה.

זכויות הורים לחולה לוקמיה

ישנו מגוון רחב ביותר של זכויות השמורות להורים לילדים החולים בלוקמיה. כך למשל הורים אלה זכאים לקבלת גמלת ילד נכה מהמוסד לביטוח לאומי, גמלת ניידות לילד הנכה אם קיימת מוגבלות בניידות, הורים לילד החולה בסרטן זכאים לשתי נקודות זיכוי במס הכנסה ועוד. ישנן גם הטבות רבות הניתנות רק במקרה שבו הילד מוגדר כבעל 100 אחוזי נכות כמו לדוגמה הנחה במס רכישת דירה הרשומה על שם הילד.

למימוש הזכויות הרפואיות שלכם חייבים עו"ד פנו עוד היום לעו"ד הראל יטיב!

חייגו עכשיו או השאירו לנו את הפרטים שלכם ונסייע לכם בהקדם האפשרי

דילוג לתוכן