סרטן בצינור הוושט

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

סרטן בצינור הוושטצינור הוושט מחבר את הקיבה לחלק התחתון של הגרון (הלוע). מדובר בצינור שרירי אליו עובר המזון הנלעס דרך הלוע.

הדפנות השריריות של צינור הוושט דוחפות בתנועה פריסטלטית את המזון עד לקיבה ולפיכך התנועה של המזון בוושט לא תלויה בכוח המשיכה.

אורכו של צינור הוושט באדם מבוגר כ25 סנטימטרים, לצד הוושט עובר קנה הנשימה ועל מנת שמזון שאמור להגיע לוושט לא יחדור לקנה הנשימה, בזמן האכילה נסגר קנה הנשימה על ידי מכסה הגרון.

ישנם שני סוגים עיקריים של סרטן הוושט: סרטן מסוג SCC (Small Cell Carcinoma) ואדנוקרצינומה (adenocarcinoma). סרטן SCC מתפתחים מתאי קשקש הממוקמים בחלק האמצעי והתחתון של הוושט כתוצאה מחשיפה לתנאים סביבתיים מסוימים, בדגש על עישון סיגריות וצריכת אלכוהול. בנוסף לכך הסיכון לחלות בסוג זה של סרטן הוושט קשור לצריכה של משקאות חמים מאוד, מזון מעושן, בליעת אקונומיקה, הקאות מרובות ועוד.

הסיכוי לחלות בסרטן מסוג אדנוקרצינומה קשור להחזר קיבתי וושטי, סגנון תזונה מערבי וכל גורם שמוביל לעלייה של תוכן קיבתי לוושט.

מה הם התסמינים של סרטן הוושט?

התסמינים של סרטן הוושט משתנים בהתאם למידת ההתפשטות של הגידול. כך למשל אם הסרטן נמצא בשלב מוקדם מאוד והגידול עדיין קטן יחסית, הרי שייתכן מאוד שהחולה לא יסבול מאף תסמין קליני וכן ייתכן שהגידול יגרום לצרבת בלבד. עם זאת, ככל שהמחלה מתקדמת והגידול הופך לגדול יותר, יופיעו תסמינים נוספים בדגש על אובדן משקל לא רצוני, קשיי בליעה, שיעול, חדירה של מזון לקנה הנשימה, חנק, שיתוק של מיתרי הקול, צרידות ועוד.

באופן עקרוני הגידול יכול לחסום עד שני שליש מקוטר צינור הוושט עד שיופיעו תסמינים הקשורים לבעיות בליעה. עם זאת חדירה של הגידול לעצב המעצבב את מיתרי הקול עלולה להוביל למגוון תסמינים הקשורים בהפקת הקול התקינה, פיסטולה בין הוושט לקנה הנשימה עשויה להוביל לבעיות נשימה וכמובן שבשלבים המתקדמים ביותר הגידול עלול לשלוח גרורות לאיברים מרוחקים, בדגש על הריאות, הכבד והעצמות.

כיצד מטפלים בסרטן הוושט?

הטיפולים האפשריים הם ניתוח להסרת הגידול, טיפול בקרינה וכימותרפיה כאשר לא אחת ניתן שילוב של שני טיפולים או שלושה במקביל או בזה אחר זה. הטיפול נבחר בהתאם לסוג הגידול, לשלב שבו התקבלה האבחנה, למיקום הספציפי של הגידול בוושט, לגיל המטופל, למצב הבריאות הכללי של המטופל ועוד.

בנוסף או במקום טיפולים האונקולוגיים ייתכן כי יבוצעו גם טיפולים שמטרתם להקל על קשיי הבליעה כמו לדוגמה הכנסת תומכן לוושט, הרחבה של הוושט על ידי מתיחה, טיפול פוטודינמי, טיפול בלייזר ועוד. טיפולים אלו לרוב נכנסים לתמונה כאשר אין אפשרות לנתח או לבצע טיפול אונקולוגי אחר.

סרטן הוושט כמחלת מקצוע

לאורך העשורים האחרונים פורסמו מספר מחקרים שבהם נמצא כי ישנם תנאי עבודה מסוימים המגדילים את הסיכוי לחלות בסרטן הוושט בקרב העובדים. עם זאת, לא מדובר בכמות רצינית של מחקרים ולפיכך עדיין לא פשוט להוכיח כי הסרטן התפתח כתוצאה מחשיפה לחומרים מסוימים במקום העבודה של החולה.

אחד המחקרים המפורסמים ביותר שנערך בנושא זה מצא קשר בין חומרים הנמצאים בשימוש בתעשיית הטקסטיל בסין לבין עלייה בסיכון לחלות בסרטן הוושט וכן נראה כי ישנם סוגים שונים של אבק המגדילים את הסיכון לחלות בסרטן הוושט כמו למשל אפר של פחם, אבק של מתכות שונות, מלבינים על בסיס כלור, אסבסט ועוד.

כמו כן, כפי שציינו עישון סיגריות וצריכת אלכוהול מגדילים את הסיכוי לחלות בסרטן הוושט בצורה משמעותית כאשר עישון סיגריות וצריכת אלכוהול גורמים לאפקט סינרגטי המגדיל את הסיכוי לחלות בסרטן הוושט פי 25-100. אם ניתן יהיה להוכיח כי אדם שחלה בסרטן הוושט נהג לעשן בצורה פסיבית במשך שנים רבות במקום העבודה שלו (אם למשל מדובר באדם שעבד בתור ברמן), ייתכן מאוד שניתן יהיה לקשור את תנאי העבודה למחלה בקשר סיבתי ולקבוע כי מדובר במחלת מקצוע ולכן המבוטח נפגע עבודה.

רשלנות רפואית בסרטן הוושט

רשלנות רפואית מתרחשת לא אחת בשלב האבחון של המחלה, שבו ישנה חשיבות עליונה לזהות ולאתר את הגידול בוושט כמה שיותר מהר, בשלב כמה שיותר מוקדם. לרוע המזל, חולים רבים המתלוננים על צרבת או על קשיי בליעה נותרים ללא אבחון במשך זמן רב וזאת כיוון שסרטן הוושט הוא לא גידול שכיח במיוחד. כל איחור באבחון עלול להוביל להתפשטות הגידול ומטבע הדברים ככול שהגידול מפושט יותר, כך הטיפול מורכב ומאתגר יותר והסיכוי להחלמה נמוך יותר.

כמו כן הרשלנות יכולה לבוא לידי ביטוי בטיפול בסרטן הוושט, כשבעיקר מדובר בגרימת נזק למטופל שיכול היה להימנע אלמלא התרחש מקרה הרשלנות. ישנם חולים הסובלים מפגיעה בלתי הפיכה במיתרי הקול לאחר ניתוח להסרת גידול מהוושט, אחרים סובלים מנזקים בוושט ועוד.

זכויות במוסד לביטוח לאומי

חולי סרטן הוושט יכולים לקבל אחוזי נכות מבלי להתייצב בפני הוועדה הרפואית של המוסד לביטוח לאומי בדומה לכל החולים האונקולוגיים באשר הם. בנוסף לכך, בהתאם לסוג הטיפולים שמקבל החולה, ייתכן כי יוכל לקבל זכאות לקצבת שירותים מיוחדים בשיעור של חמישים אחוז, גם כן ללא צורך להתייצב בפני הוועדה. הקצבה ניתנת בין היתר לחולים המקבלים IFOSPHAMIDE (IFOXAN) ו- TAXANES (biotax, ebetaxel, docetaxel, paclitaxel, taxotere) המיועדים עבור חולים הסובלים מגידולי ראש וצוואר.

זכויות מטעם קופת החולים

ישנן זכויות להן זכאים כלל החולים האונקולוגיים המוענקות על ידי קופת החולים כמו למשל השתתפות בהוצאות הקשורות לנסיעות לטיפולים האונקולוגיים וישנן הרלוונטיות ספציפית לחולים הסובלים מגידולי ראש-צוואר. הכוונה היא למשל לטיפול משמר ומשקם בשרף המיועד עבור חולים לאחר טיפולי הקרנות לאזור ראש צוואר.

למימוש הזכויות הרפואיות שלכם חייבים עו"ד פנו עוד היום לעו"ד הראל יטיב!

חייגו עכשיו או השאירו לנו את הפרטים שלכם ונסייע לכם בהקדם האפשרי

דילוג לתוכן