סרטן ראש

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

סרטן ראשגידולי ראש צוואר מהווים משפחה הטרוגנית ביותר של גידולים סרטניים, כאשר חלק מהגידולים באזורים אלה נחשבים לאגרסיביים במיוחד. ההגדרה "גידולי ראש צוואר" רחבה מאוד וכוללת מגוון רחב ביותר של גידולים סרטניים כשבין היתר מדובר בגידולים המתפתחים במיתרי הקול, בלוטות הרוק, הלוע, הגרון, מערות האף, בלוטת התריס (נקראת גם בלוטת המגן) או כל איבר שהוא הממוקם בראש או בצוואר.

מה הם גורמי הסיכון לחלות בגידולי ראש צוואר?

לסוגים השונים של הגידולים הכלולים בקבוצת גידולי ראש צוואר גורמי סיכון שונים. כך לדוגמה גידולים המתפתחים מהאפיתל הקשקשי המצפה את בית הבליעה והגרון שכיחים מאוד בקרב מעשנים ואילו סרטן המתפתח ברירית הבוקלית ובלשון, שכיח יותר בקרב אנשים הנוהגים ללעוס טבק. בנוסף לכך, צריכה מופרזת של אלכוהול מגדילה את הסיכוי להתפתחות של גידולי ראש צוואר ובמיוחד של גידולים בלשון.

הסיכוי לחלות בגידול סרטני במערות האף לעומת זאת גבוה במיוחד בקרב אנשים הנוהגים להשתמש בטבק להרחה במשך שנים רבות, בקרב אנשים החשופים לניקל ובקרב אנשים החשופים לנסורת כמו נגרים שלא עושים שימוש באמצעי מגן כמו מסיכה נגד שאיפת נסורת למשל.

כיצד מטפלים בגידולי ראש צוואר?

הטיפול בגידולי ראש צוואר אינו אחיד ומשתנה בהתאם לאופי הגידול, המיקום שלו, מידת ההתפשטות שלו בעת האבחנה, מידת האגרסיביות שלו ועוד. בגדול הטיפול יכול לכלול ניתוח להסרת הגידול, ניתוח בשילוב הקרנות לפני, אחרי או לפני ואחרי הניתוח, הקרנות בלבד ללא ניתוח או כל שילוב של האפשרויות שצוינו לעיל עם טיפולי כימותרפיה.

כמו כן ישנם טיפולים ייחודיים המתאימים ספציפית לגידולי ראש צוואר מסוימים. כך לדוגמה בגידול המתפתח בבלוטת התריס הממוקמת בגרון, ניתן במקרים רבים לטפל באמצעות מתן יוד רדיואקטיבי. זאת כיוון שהבלוטה אוגרת יוד ועל ידי מתן יוד רדיואקטיבי ניתן לפגוע באופן ממוקד בתאי הבלוטה.

חשיבות האבחון המוקדם של גידולי ראש צוואר

אבחון מוקדם של גידולי ראש צוואר הינו קריטי להצלת חיי החולים. כך לדוגמה לאדם שאובחן אצלו סרטן הגרון או סרטן הלשון בשלב מוקדם, סיכוי של 90% להבראה ואילו לאדם שאובחן בשלב מתקדם ישנו סיכוי להבריא העומד על שלושים עד ארבעים אחוז בלבד. בנוסף לכך חשוב לציין כי לא זו בלבד שסיכויי ההחלמה גבוהים יותר ככול שהגידולים מאובחנים מוקדם יותר, אלא שהתחלואה שמקורה בטיפולים האונקולוגיים פחות חמורה ככול שהטיפול ניתן בשלב מוקדם יותר.

כך למשל אם מדובר בגידול סרטני שהתפתח בלשון, הרי שאבחון מוקדם יאפשר לבצע ניתוח כריתה ממוקד הכולל הסרה של הגידול וסגירה מקומית בלבד כשבמקרה הזה ההפרעה ליכולת הדיבור ולמנגנון הבליעה תהיה מזערית ביותר. לעומת זאת אם מדובר בגידול מתקדם בלשון, לרוב לא יהיה מנוס מלבצע ניתוח כריתה נרחב שיצריך ביצוע של שחזור באמצעות מתלה חופשי מאיבר אחר. במקרה הזה ההפרעה הן בבליעה והן ביכולת הדיבור תהיה ניכרת מאוד.

עוד יש לציין כי במקרים מסוימים אבחון מאוחר של הגידול עלול להוביל לכך שלא ניתן יהיה עוד לנתח את החולה, שכן הגידול עלול להספיק לשלוח גרורות לאיברים מרוחקים.

זכאות לקבלת קצבת שירותים מיוחדים

ישנם מספר טיפולים הניתנים לחולי סרטן ראש צוואר המזכים אותם בקצבת שירותים מיוחדים בשיעור של חמישים אחוז מבלי שיצטרכו להתייצב בפני הוועדה הרפואית של המוסד לביטוח לאומי. זאת כיוון שמדובר בטיפולים קשים מאוד הגורמים לסבל רב ולפגיעה משמעותית בתפקוד של המטופל. אחד מהטיפולים נקרא IFOSPHAMIDE (התרופה נמכרת תחת השם המסחרי IFOXAN) ובנוסף מדובר בתרופה הנקראת TAXANES הנמכרת תחת השמות המסחריים הבאים: BIOTAX, TAXOTERE, EBETAXEL, PACLITAXEL, MEDIXEL ו- DOCETAXEL.

קביעת אחוזי נכות

באופן כללי חולי סרטן יכולים לשלוח את המסמכים הרלוונטיים למצבם לנציב התביעות של המוסד לביטוח לאומי ולקבל אחוזי נכות מבלי שיצטרכו להתייצב בפני הוועדה הרפואית. ברוב המקרים חולה הנמצא במהלך הטיפולים האונקולוגיים יוגדר כבעל נכות בשיעור של 100 אחוז באופן זמני בלבד. עם זאת, במצב של רמיסיה מלאה ובמצב שבו כושר העבודה מלא ותקין, ייקבעו אחוזי הנכות בהתאם לאיבר שנפגע.

ייעוץ  מטעם האגודה למלחמה בסרטן

האגודה למלחמה בסרטן מעניקה שירותי ייעוץ בפריסה ארצית לשיקום נוירו-פסיכו-אונקולוגי עבור ילדים המתמודדים עם גידולי ראש ועם תופעות הלוואי של הטיפולים בגידולים אלה. השירות מיועד עבור החולים ובני משפחותיהם הנמצאים בשלבי ההחלמה וכולל הדרכה בנוגע לחזרה לבית הספר ולשגרת החיים.
כמו כן ניתן לפנות לקלינאית התקשורת של האגודה למלחמה בסרטן, הגברת פרידה קורנברוט בטלפון 03-5721638 לקבלת מידע בנוגע לייעוץ בנושאי הפרעות בליעה, שיקום הדיבור, שיקום קול ושיקום הבליעה לאחר ניתוחים בגרון, בלוע ובחלל הפה.

זכויות המוענקות על ידי קופות החולים

ישנו מגוון רחב ביותר של זכויות השמורות לחולי סרטן ראש צוואר, המוענקות למבוטחי קופות החולים השונות. כך למשל קופות החולים השונות מממנות טיפולי שיניים לאחר טיפול קרינתי או כימותרפי לאזור הראש והצוואר הכוללים בין היתר צילומים, סתימות, עקירות, הסרת אבנית, התקנת תותבות, כתרים משרף ועוד. יש לציין כי במסגרת עדכון סל הבריאות בשנת 2013, חולי סרטן הנאלצים לעבור טיפולי הקרנות לאזור הצוואר והראש זכאים להחזר מלא עבור טיפול משקם וטיפול משמר בפה ללא הגבלת זמן כלל.

בנוסף לכך, קופות החולים משתתפות במימון של מכשירי דיבור המיועדים עבור חולים שעברו ניתוח לכריתת הגרון כמו לדוגמה מכשיר דיבור אלקטרוני הנקרא אלקטרולרינקס. ישנם פריטי ציוד רבים שניתן לקבל מימון מלא לרכישתם בקופות החולים השונות המיועדים עבור חולי סרטן לאחר כריתת גרון שלמה כמו לדוגמה כיסוי סטומה, פנס ראש, מתמרי חום ולחות, פילטרים לשסתום, כיסוי למקלחת, שרוכים לאחיזת קנולה, מברשת לניקוי קנולה ועוד.

למימוש הזכויות הרפואיות שלכם חייבים עו"ד פנו עוד היום לעו"ד הראל יטיב!

חייגו עכשיו או השאירו לנו את הפרטים שלכם ונסייע לכם בהקדם האפשרי

דילוג לתוכן