זכויות לחולי סרטן

סרטן בכבד

הכבד הוא אחד מהאיברים החשובים ביותר בגוף האדם ותפקידיו רבים מספור. בין היתר הוא מנטרל רעלים שונים הנמצאים במחזור הדם, מייצר מגוון רחב של חלבונים, מפיק חומרים כימיים שונים הנחוצים לעיכול, מאחסן גליקוגן, מייצר ואוגר שומנים, מנקה את הדם ממגוון רחב של פתוגנים ועוד.

ישנם שני סוגים מרכזיים של גידולים סרטניים המערבים את הכבד, כאשר הסוג הראשון נקרא סרטן ראשוני בכבד שכן הוא נוצר מתאי הכבד עצמם ואילו הסוג השני נקרא סרטן שניוני בכבד שכן מקור הגידול בתאים של רקמה אחרת בגוף. סרטן שניוני בכבד נקרא לפיכך גם "גרורה סרטנית בכבד". במאמר שלפניכם נתייחס בעיקר לסרטן ראשוני בכבד, הנחשב למחלה ממארת נדירה יחסית בעולם המערבי.

מה הם הגורמים לסרטן הכבד?

בדומה ליתר הגידולים הסרטניים, עדיין לא ברור מה הם כל הגורמים המובילים להתפתחות של גידול סרטני ברקמת הכבד ולא ניתן לדעת לפיכך מדוע אנשים מסוימים חולים במחלה הקשה. עם זאת, בהחלט הצליחו לבודד במהלך העשורים האחרונים מספר גורמי סיכון לחלות במחלה. הכוונה היא למצבים שונים המגדילים את הסיכון של הלוקים בהם לחלות בעתיד בסרטן הכבד. להלן כמה מהם על קצה המזלג:

כיצד מטפלים בסרטן הכבד?

הטיפול האפקטיבי ביותר לסרטן הכבד הוא ניתוח שבו מסירים את הגידול מרקמת הכבד. עם זאת, לא תמיד ניתן לנתח את החולה. כך לדוגמה לא ניתן לנתח חולה שסובל משחמת הכבד, הניתוח לא אפשרי אם הסרטן כבר הצליח לשלוח גרורות ולפלוש לאיברים מרוחקים ובנוסף לא אחת מתברר כי אי אפשר לנתח את החולה מפאת היקף הגידול או המיקום שלו ברקמת הכבד.

ישנם טיפולים נוספים לסרטן הכבד מלבד האופציה הניתוחית. בין הטיפולים נכללים: אבלציה (הזרקת נוזל המשמיד תאי סרטן לגידול כמו חומצה אצטית או אתנול), אבלציה תרמית (השמדת התאים באמצעות חשמל או לייזר), כימותרפיה, הקרנות, לרבות טיפול בקרינה פנימית סלקטיבית שבו מזריקים לכבד גרגירי פלסטיק הפולטים קרינה רדיואקטיבית ועוד. מעבר לכל זה, בחלק קטן מאוד מהחולים ניתן יהיה לבצע השתלת כבד מאדם אחר.

אפשרות זו ניתנת לביצוע רק אם הגידול קטן מאוד וטרם עולה על חמישה סנטימטר או אם התפתחו ברקמת הכבד עד שלושה גידולים הקטנים משלושה סנטימטר.

קצבת שירותים מיוחדים

באופן עקרוני לקצבה לשירותים מיוחדים המוענקת על ידי המוסד לביטוח לאומי זכאים נשים וגברים החל מגיל 18 ועד גיל הפרישה לפנסיה, הזקוקים לסיוע הזולת בפעולות היום יום או להשגחה מתמדת למניעת סכנת חיים לאחרים או לעצמם. רבים לא יודעים זאת, אך לקראת אמצע שנת 2014, הוכנסו מספר שינויים באופן שבו נבדקת הזכאות לקבלת הקצבה וזאת על מנת שניתן יהיה להרחיב בצורה משמעותית את מעגל הזכאים.

בנוסף לכך, זכאי לקבלת קצבה חולה המקבל טיפולי דיאליזה פעמיים בשבוע לפחות, חולה אונקולוגי המקבל טיפול המופיע ברשימת הטיפולים המופיעה בחוזר נכות 1926 (החוזר נגיש לציבור באינטרנט) וכן כל מי שהושתל בגופו איבר או מח עצם מתורם זר. מי שהושתל בגופו כבד, לבלב, לב או שהושתלה בו כליה או ריאה זכאי לקבלת גמלת שירותים מיוחדים החל מיום ההשתלה ועד שישה חודשים לאחר ההשתלה. עדכון זה רלוונטי מאוד עבור חולי סרטן הכבד שבמקרים רבים נאלצים לעבור השתלת כבד.

זכויות הקשורות לטיפולים שמקבלים החולים

חלק ניכר מהזכויות השמורות לחולי סרטן הכבד, ניתנות להם לא כתוצאה מהמחלה הספציפית שבהם הם חולים, אלא על רקע הטיפולים שהם עוברים. כך לדוגמה לפי ההנחיות העדכניות של משרד הבריאות, בתי חולים ממשלתיים המפעילים מגרשי חנייה הן באמצעות זכיינים והן באופן ישיר, לא יגבו תשלום עבור שירותי החנייה ממטופלים העוברים טיפולי כימותרפיה או הקרנות.

בנוסף לכך, כל קופות החולים מעניקות זכויות רבות לחולי סרטן הזקוקים לטיפולים אונקולוגיים, בדגש על כימותרפיה והקרנות, הנמצאים בשימוש נרחב בקרב חולי סרטן הכבד. כך לדוגמה ניתן לציין על קצה המזלג כי המבוטחים של שירותי בריאות כללית הזקוקים לטיפולי כימותרפיה או הקרנות בבית חולים ציבורי במסגרת אמבולטורית המתגוררים במרחק של יותר משלושים קילומטר מהמקום שבו הם אמורים לקבל את הטיפולים, יזכו להשתתפות של הקופה בהוצאות השהייה במלון (עד שבעים אחוז), כשתנאים דומים ניתן למצוא גם בקופות החולים האחרות. לפיכך מומלץ מאוד לברר עם העובדת הסוציאליות בקופת החולים מה הן הזכויות בהתאם לטיפולים שמקבל המבוטח.

Exit mobile version