תעסוקה (לחולי סרטן)

תעסוקה (לחולי סרטן)כאשר אדם מתבשר שהוא חולה בסרטן, ההרגשה היא שהשמיים נופלים עליו. ברור לו וגם למשפחתו שהחיים שלהם משתנים בין רגע וששום דבר לא יהיה כפי שהיה.

עם כל הטיפולים והמורכבות הפיזית הצפויה, המשך החיים התעסוקתיים נראה מוטל בספק – אבל המציאות היא שבהרבה מקרים החיים חייבים להמשיך. אם המחלה מתגלה בשלבים מוקדמים באופן יחסי, או אם מדובר בסרטן יחסית פשוט, ניתן אף להמשיך לעבוד באופן מלא.

כאן בדיוק עולה שאלה לגבי הזכויות המגיעות לחולי הסרטן ולפעמים גם בני המשפחה שלהם במישור התעסוקתי. החדשות המעט יותר מעודדות הן שניתן לקבל לא מעט זכויות שהופכות את ההתמודדות למעט פשוטה יותר, לפחות במישור הכלכלי.

חופשות

העובדה שאדם החולה בסרטן זקוק למספר רב יותר של ימי חופשה מאדם רגיל לא צריכה להפתיע אתכם: וכן, לפעמים ה"חופשה" הזו משמעה ביקור בבית החולים לצורך אבחון או קבלת טיפול. החוק בישראל מגדיר שכל עובד זכאי בשנתיים הראשונות לעבודתו ל-16 ימי חופשה בשנה ברוטו לאחר התיקון של תחילת שנת 2017, כאשר בנטו מדובר בעשרה ימים בהתאם לצו ולתריסר ימים על פי החוק.

בשנים המאוחרות יותר מספר ימי החופשה עולה בהתאמה. לצד אלה מקבל העובד ימי מחלה בתשלום מצד המעביד, עד לסך של 90 ימים שניתן לצבור. מהבחינה הזו מספר הימים שמקבלים חולי סרטן אינו גבוה יותר מיתר האוכלוסייה.

הסבירות של חולי סרטן להזדקק לחופשות מחלה גדולה מן הסתם מאשר עובדים שמצבם הבריאותי תקין, והוא אמור לקבל את ימי המחלה המלאים בתיאום עם המעסיק. גם במקרה של בני משפחה, ניתן מענה מסוים: באפשרות העובד לזקוף היעדרויות על חשבון ימי המחלה שצברו במקום העבודה על מנת שיוכלו להעניק טיפול לבן משפחה החולה במחלה קשה.

פיצויי פיטורין

בהקשר הזה יש לציין שהחוק בישראל אוסר על המעסיקים לפטר עובדים במהלך ימי חופשת המחלה שלהם וגם לאחר שהוא חוזר מהחופשה, וזאת כאשר הסיבה לפיטורין היא ימי המחלה. אפילו כאשר המחלה פוגעת במידה מסוימת ברמת התפקוד של העובד או בתפוקה שלו.

המעסיק אינו יכול באופן חוקי לצמצם את האחריות שלו או להעביר אותו תפקיד תוך הקטנת המשכורת, שעלולים להיראות כהרעת תנאים. כיום המוסדות הרשמיים במדינת ישראל וגם בתי המשפט הולכים לקראת חולי הסרטן בכל מובן אפשרי, כאשר מעסיק שייתפס בקלקלתו צפוי לעונשים כבדים, בעוד העובד זכאי למלוא הזכויות: למשל פיצויים כבדים.

החוק בישראל מגדיר כי פיצויי פיטורין מתקבלים ברוב המקרים, כפי שניתן להסיק משמם, כאשר המעסיק מחליט לפטר את העובד שלו. במצב של התפטרות ביוזמת העובד הוא לא זכאי במצב הרגיל לקבל פיצויי פיטורין, אבל סרטן אינו מצב רגיל. על פי החוק בישראל התפטרות של העובד כתוצאה ממחלה קשה שהוא חולה בה ושמונעת ממנו את היכולת להמשיך ולעבוד באותה משרה עשויה להעניק לו את מלוא סכום פיצויי הפיטורין.

שיקום ולימודים

כאשר המחלה פוגעת בכושר ההשתכרות של האדם או ביכולת לעבוד, יש עדיין פתרון. כיום ניתן למצוא מגוון רחב של תכניות שיקום מקצועי, המתאימות בחלקן גם לחולים במחלות קשות דוגמת סרטן – המוסד לביטוח לאומי מממן אותן עבור חולי הסרטן. מענה אחר הניתן לחולי הסרטן הוא סיוע בלימודים שיכול להינתן על ידי המוסד האקדמי שהם רשומים בו או גורמים חיצוניים.

ביטוחים משלימים

חלק משמעותי מהזכויות המגיעות כיום לחולים במחלות קשות מקורו בביטוחים שהם מחזיקים בהם, בין אם הביטוח המשלים של קופות החולים, בין אם ביטוחי הבריאות הפרטיים ובין אם במסגרת קרנות הפנסיה וביטוחי המנהלים.

חשוב במקרה הזה לעבור על הסכם הביטוח ולראות מה המענה שהוא מספק למצבים של מחלות קשות. אחד הסעיפים הנפוצים במקרה הזה הוא פיצוי בגין אובדן כושר עבודה, שמשמעותו סכום חודשי בגובה אחוזים נכבדים מהמשכורת שהעובד מקבל לאחר הפגיעה בכושר העבודה שלו.

תמונה של עומר בר לב
עומר בר לב

מתמחה בתחום מעל 15 שנה. וממייסדי האתר iscort

למימוש הזכויות הרפואיות שלכם חייבים עו"ד פנו עוד היום