אחד מהחששות הגדולים ביותר שיש למרבית החולים שאובחנו זה עתה כסובלים ממחלה קשה, הוא החשש הכלכלי, שכן אבחון מחלה מסוג זה גורר במרביתם המוחלט של המקרים פגיעה משמעותית ביכולתו של החולה להמשיך ולהתפרנס, בין אם בעקבות התסמינים הרפואיים מהם הוא סובל, ובין אם בעקבות הטיפולים הרפואיים להם הוא נזקק.
במקרים החמורים יותר, כושר השתכרותו של החולה נגדע באחת, והמשפחה כולה נדרשת להסתמך על מקור הכנסה אחר, במידה ונמצא.
מסיבה זו, ובעקבות מחויבותה של מדינת ישראל, כמדינה מפותחת השמה לנגד עיניה את טובת אזרחיה, לדאוג גם לרווחת תושביה המתמודדים עם מצב רפואי קשה, החוק הישראלי מקנה לסובלים מקשיים רפואיים, או מחלות קשות, את הזכות ליהנות מסיוע כלכלי, המסופק מדי חודש בחודשו, וזאת במטרה לסייע לחולה ולבני משפחתו, ולו במעט, להתמודד עם ההשלכות הכלכליות של המצב הקשה שנכפה עליהם.
קצבת נכות לחולי סרטן
סיוע כספי זה, ובשמו המוכר "קצבת נכות כללית", מוענק מטעם המוסד הממשלתי אשר מופקד בחוק על כך, דהיינו המוסד לביטוח לאומי, הפועל מכוח חוקי המדינה ותקנותיה. בהתאם לחוק, כל תושב ישראלי, מגיל 18 ועד גיל הפרישה לפנסיה, המופיע ברשומות הביטוח הלאומי, זכאי ליהנות מקצבה זו, המוענקת לכל תושב הסובל ממצב רפואי קשה, הפוגע באופן ממשי ביכולתו להשתכר מעבודה.
מאחר ובמרבית המקרים, חולי סרטן סובלים אף הם מפגיעה ממשית ביכולתם להשתכר מעבודה, הרי שגם הם זכאים ליהנות מקצבה זו, אשר שיעורה נקבע בכל מקרה לגופו, ובהתאם להיקף הפגיעה בכושר העבודה של החולה. נכון לימינו, הסכום המלא של הקצבה, לחולים אשר סובלים מאובדן כושר עבודה מלא, עומד על סכום של 2,342 ₪, כאשר במידה והיקף הפגיעה נמוך יותר, כך מחושב בהתאמה גם סכום הקצבה.
חשוב לציין בהקשר זה, כי במקרים מסוימים, חולה סרטן אשר הוכרה זכאותו ליהנות מקצבת הנכות הכללית, זכאי אף ליהנות מתוספות שונות לקצבה, בין אם כתוספת כספית ובין אם כמימון לצרכים שונים הנובעים ישירות ממצבו הרפואי של החולה. כך לדוגמא, חולה סרטן הסובל מקושי ממשי להתנהל עצמאית בחיי היום יום, ומשכך נזקק לסיוע מטעם מטפל צמוד, זכאי ליהנות מקצבת שירותים מיוחדים, המתבטאת לרוב במימון מטפל, או עזרים רפואיים נדרשים.
התוספות השונות לקצבת הנכות, אשר עשויות להסתכם בתוספת ניכרת לקצבה המקורית, נתונות לשינויים תכופים, ובהתאם לנוהלי המוסד לביטוח לאומי המשתנים תדיר. משכך, חשוב לברר את הפרטים ישירות מול מוקד המידע של המוסד לביטוח לאומי, או מול פקידי המוסד באופן ישיר.
תהליך קבלת קצבת נכות מהמוסד לביטוח לאומי
על מנת ליהנות מקצבת הנכות הכללית, על החולה לפנות בראש ובראשונה בבקשה רשמית למוסד לביטוח לאומי, וזאת על גבי "טופס תביעה לקצבת נכות כללית", אותו ניתן לקבל במשרדי הביטוח הלאומי או להוריד מאתר האינטרנט של המוסד. לבקשה יש גם לצרף את מלוא המסמכים הרלוונטיים, המעידים אודות מצבו הרפואי.
לאחר הגשת הבקשה, החולה יזומן להתייצב בפני ועדה רפואית מיוחדת, המורכבת מרופאים המועסקים מטעם המוסד לביטוח לאומי. בשלב זה, ולאחר הבדיקה, לחולה ייקבעו אחוזי נכות, כאשר אחוזי נכות מעל 60% מזכים בקצבת נכות.
במידה ונקבעו לחולה כאמור אחוזי נכות המצדיקים קצבת נכות, הסוגיה תועבר גם לידי פקיד התביעות, אשר קובע בדיוק מהי דרגת אי הכשירות לעבודה ממנה סובל החולה. דרגת אי הכשירות היא הקובעת לעניין שיעור הקצבה החודשית, וזאת כאמור עד לדרגת אי כשירות של 100%, המזכה בקצבה חודשית של 2,342 ₪.