מטבעו של עולם, וכפי שמרבית חולי הסרטן יוכלו להעיד, הגילוי בדבר המחלה תמיד מתרחש ברגע האחרון בו הדבר עולה על הדעת – במהלך יום עבודה עמוס, במסגרת טיול חווייתי, לקראת הכנות לאירוע משפחתי, ובכלליות – בדיוק כאשר הריכוז מצוי במקום אחר לחלוטין.
אין פלא עם כך, שבמרביתם המוחלט של המקרים, הגילוי בדבר המחלה נופל על החולה כרעם ביום בהיר, וכמעמסה נפשית גדולה מנשוא.
לאחר אבחון המחלה, מרבית תחומי חייו של החולה עוברים שינוי מהותי, כאשר בין תחומים אלו, אחד מהמהותיים ביותר הוא כל מה שנוגע לתחום עיסוקו של החולה. יש לזכור עם זאת, כי במרבית המקרים, ובמיוחד בשעה שהמחלה מתגלית בשלב מוקדם יחסית, העובד עדיין יכול להמשיך ולעסוק במקצועו, כאשר קיימים אף סוגים מסוימים של סרטן שאינם מחמירים עם הזמן, כאשר החולה עשוי להמשיך ולעבוד לאורך עשרות שנים, ומבלי שיחול שינוי מהותי במצבו הרפואי.
חולי סרטן בעבודה – מהן הזכויות?
בדומה לכל עובד שכיר אחר, גם חולי סרטן המועסקים במקום עבודה מוסדר זכאים ליהנות מהמעטפת החוקית המוקנית לעובדים במקום עבודה. אחת מהזכויות הרלוונטיות במיוחד מבחינת חולי סרטן היא הזכות לימי חופשה ומחלה, שכן במקרים רבים, החולה נדרש להיעדר ממקום עבודתו באופן תדיר לצורך בדיקות רפואיות שונות, או לחילופין מטעמים בריאותיים שאינם בשליטתו.
בהתאם לחוק, כל עובד בישראל זכאי למספר מינימאלי של 10 ימי חופשה בשנה, כאשר בעתיד הקרוב מניין ימי חופשה אלו עתיד לעלות ל-12. בנוסף לכך, כל עובד בישראל זכאי גם ליהנות מימי מחלה בתשלום, אשר ניתנים לצבירה עד לתקרת גג של 90 יום בסך הכול. יש לזכור בהקשר זה כי בהתאם לחוק, על המעסיק נאסר למנוע מעובד מלעשות שימוש מוצדק בימי המחלה העומדים לרשותו, והדבר מוגדר כעבירה פלילית, הגוררת סנקציות כנגד המעסיק.
יש גם לזכור, כי בהתאם לחוק, עובד המצוי בחופשת מחלה מוגן על פי חוק מפיטורין במהלך ימי המחלה, ואף בתקופה שלאחר חזרתו לעבודה, ככל שהוכח כי סיבת הפיטורין הינה ימי המחלה שלקח. גם עבירה על כך חושפת את המעסיק לסנקציות הנקובות בחוק, ועשויה אף להקנות לעובד פיצויים כספיים בסכום גבוה.
גם במידה ועקב המחלה, העובד ממשיך בעבודתו אך בתפוקה נמוכה יותר, הרי שבהתאם לחוק, כל פעולה חד צדדית כלפי העובד מצד המעסיק עקב כך, כגון לדוגמא העברה לתחום אחריות מצומצם יותר, או שינוי טייטל תוך הפחתה במשכורת, עשויה להיחשב כהרעת תנאים, במידה והוכח כי הדבר נעשה עקב המחלה. במקרים מסוג זה, העובד רשאי להגיש את התפטרותו, כאשר מבחינה חוקית הדבר נחשב כאילו פוטר, ומשכך זכאי למלוא הזכויות המוענקות למפוטרים, ובדגש על פיצויי פיטורים מלאים.
התפטרות עקב מחלת סרטן – האם מצדיקה פיצויי פיטורין?
ככלל, פיצויי פיטורין מוקנים בחוק לכל עובד אשר מעסיקו החליט על פיטוריו, ובלבד שעומד בתנאים הנקובים בחוק, כדוגמת ותק של שנה ומעלה. עם זאת, החוק קובע כי במקרים מסוימים, גם עובד שמתפטר זכאי ליהנות מפיצויי פיטורין, כמו לדוגמא במקרה שהפיטורין התרחשו עקב הופעתה של מחלה קשה, המונעת מהעובד מלהמשיך ולעסוק במקצועו.
חשוב לסיים ולהדגיש, כי בנוסף לזכויות אלו, המוקנות לכל עובד שכיר במשק, שכירים רבים נהנים מזכויות מוגדלות מתוקף חוזי עבודה אישיים, כדוגמת ביטוח מנהלים, המעניק כיסוי בגין אובדן כושר עבודה. משכך, חשוב לבחון במדויק, בכל מקרה ומקרה, מהן הזכויות המגיעות לעובד מתוקף חוזה העסקתו, ולדאוג לנצלן בתוך פרק הזמן הרלוונטי לצורך כך.