כאשר מתבשרים על מחלת הסרטן המקוננת בגוף, מרגישים כאילו השמיים נופלים עלינו. ואכן, מדובר בגילוי שצפוי להשפיע רבות על החיים של האדם והקרובים לו, עם טיפולים לא פשוטים וסכנת מוות המאפיינת את הסרטן בשלביו המתקדמים.
בתנאים האלה זה נראה קשה מאד לשמור על שגרת החיים, למרות שמומלץ מאד כן לעשות את זה – כולל קיום יחסי מין.
רבים מחולי הסרטן חוששים מקיום יחסי מין לאחר גילוי המחלה אצלם, עקב הקושי הפיזי הכרוך בכך בעקבות התסמינים של המחלה ושל הטיפולים בה, כשעלולה להביא לכאבים וגם לשיבוש המאזן ההורמונלי בגוף.
בנוסף עלולות לצוץ תחושות של מבוכה ובושה מהמחלה שנמצאת בגוף שלהם: המחלה מביאה לפגיעה בדימוי הגוף, מה שנוכח במידה ניכרת לדוגמא אצל נשים שעברו כריתת שד. התחושות השליליות הנלוות למחלה, של דאגה, דיכאון או ירידה במצב הרוח, אין תורמות אף הן.
התוצאה היא שזוגות רבים סובלים מירידה בתדירות ובאיכות יחסי המין שלהם מרגע גילוי המחלה, כשלעיתים היבט זה בזוגיות מתבטל לו לחלוטין. לא קשה להבין מדוע בתנאים האלה עולה החשש מפגיעה ביחסים הזוגיים כמכלול, לעיתים עד למצב שמאיים על המשך הקשר הזוגי.
מפתח מרכזי לפתרון: קבלת ייעוץ מיני
ייעוץ מיני הניתן על ידי בעל מקצוע בתחום, ורצוי כזה הבקיא בהיבטים השונים של מחלת הסרטן, יכול להחזיר את חיי המין למסלול התקין שלהם. בכוחו להפיג חלק גדול מסימני השאלה ולבטל לא מעט מהקשיים המזוהים עם אינטימיות וזוגיות לאחר גילוי המחלה, כפי שהוזכר מעלה.
הכתובת הראשונה שרבים פונים אליה, כמו בצרכים אחרים העולים בעקבות מחלת הסרטן, היא האגודה למלחמה בסרטן. האגודה מעמידה אחות אונקולוגית מומחית שמעניקה לחולים ייעוץ מיני ראשוני, וזאת במסגרת זוגית או פרטנית.
הייעוץ הזה הוא לרוב התחלתי ומיועד להעניק דגשים חשובים להמשך ההתנהלות הזוגית או אפילו להמשך פתרון הבעיה, למשל הפנייה למומחים רלוונטיים על פי דפוסי המחלה והמצב הנוכחי של חיי הזוגיות והפן האינטימי שלהם. ניתן לתאם עם האחות פגישה טלפונית, כשאופציה אחרת היא להגיע לאחד מבין המרכזים הרפואיים וסניפי האגודה למלחמה בסרטן ולבקש ייעוץ של מומחה או הפנייה לאנשי מקצוע רלוונטיות.
תחושת המבוכה "מאחדת" בין חולי סרטן רבים, כשבעקבות בעיות במישור האינטימי התחושה עלולה להיות חמורה אפילו יותר.
דווקא בתנאים האלה השיתוף וקבלת הסיוע מהסביבה יכול לסייע, כאשר שירות אחר המוצע על ידי האגודה למלחמה בסרטן הוא קבוצות מידע וסיוע. ההנחה בקבוצות היא שדרך שיתוף אחרים ולמידה על בעיות אצל אחרים ניתן להרגיש שלא נמצאים לבד במערכה עם הסרטן, כשהתמיכה ההדדית המאפיינת את הקבוצות האלה יכולה לסייע לכל אחד מהפריטים בקבוצה בצורה דרסטית.
יש כיום בישראל לא מעט מרכזים רפואיים אשר כוללים בתוכם מרפאות לטיפול בבעיות במישור המיני, בין אם בעיות כלליות ובין אם בעיות הקשורות במידה זו או אחרת למחלת הסרטן. השירות הזה כרוך בדרך כלל בתשלום, אבל לעיתים ניתן לקבל סבסוד במסגרת הביטוח המשלים של קופות החולים או ביטוחים אחרים.
מומלץ לפנות לסיוע מוקדם ככל האפשר
העצה האחרונה שלנו אליכם היא לנסות לזהות את הבעיות במישור המיני בהקדם האפשרי. כמו שלל דברים אחרים הקשורים לגוף ולאופן התפקוד שלו, ממש לא מובן מאליו שהבעיה תיפטר מעצמה ללא ייעוץ או קבלת סיוע. למעשה, יש מצבים בהם היא דווקא מחמירה והופכת את התמונה למורכבת יותר. חשוב לזהות ירידה בתפקוד המיני, בפרמטר האיכות או הכמות, וגם לשתף את הקרובים במצב. לפעמים הסיוע של הסביבה הוא מה שזקוקים לו.