כל אדם שלקה בגידול סרטני יכול מבחינה חוקית להגיש תביעה מסודרת למוסד לביטוח לאומי וזאת על מנת שיוכר כזכאי לקבלת אחוזי נכות. הדיון בתביעה של החולה מתבצע בהתאם לסוג הגידול שבו לקה, בהתאם לשלב שבו אובחן הגידול ובהתאם לסוגי הטיפולים שצריך לעבור מגיש התביעה.
לפי ההמלצות של האגודה למלחמה בסרטן, כל חולה אונקולוגי צריך להיעזר בעובדת סוציאלית במחלקה, במכון ההמטולוגי או במכון האונקולוגי שבו הוא מטופל, עוד לפני שיפנה לביטוח הלאומי על מנת שיכירו בנכותו. כמובן שבנוסף לכך, כל חולי הסרטן באשר הם מוזמנים להתייעץ עם צוות העובדים הסוציאלים הפועלים במסגרת האגודה.
בדיקה על ידי ועדה רפואית
הוועדה הרפואית היא הגוף שתפקידו לבחון את הבקשה של המבוטח להכרה באחוזי נכות בשיעור מסוים. הוועדה מורכבת מרופא מומחה ומזכיר ישיבה: תפקידו של הרופא לבדוק את המבוטח ואת המסמכים שצירף לתביעה ותפקידו של המזכיר לרשום את דו"ח הוועדה ולשמור על זכויותיו של המבוטח. אם המבוטח סובל ממספר ליקויים בו זמנית, אין זה מן הנמנע שבמסגרת בחינת התביעה שלו בוועדה הרפואית, יצטרך להופיע בפני מספר רופאים מומחים.
כמו כן במקרים מסוימים לאחר ההופעה בוועדה מתקבלת ההחלטה לבצע בדיקה נוספת על ידי רופא אחר. במקרה הזה ייתכן מאוד שהמבוטח יופנה להופיע בפני וועדה רפואית פעם נוספת בהמשך. בסופו של דבר כל רופא מומחה צריך לכתוב את חוות הדעת שלו וכל המידע נשלח לרופא מוסמך שתפקידו לקבוע בהסתמך על כל המידע הרלוונטי את אחוזי הנכות הרפואית של המבוטח.
טפסים במקום ועדה רפואית
המוסד לביטוח לאומי נענה לבקשתה הרשמית של האגודה למלחמה בסרטן שעסקה בהקלות על הזכאות של החולים. במסגרת האישורים, הפיק המוסד לביטוח לאומי שני טפסים רפואיים אותם צריך לצרף למסמכים המרכיבים את הבקשה לקבלת קצבת נכות/גמלת שירותים מיוחדים/פטור ממס. על הטפסים ניתן למצוא את סמל האגודה למלחמה בסרטן ועל כל אחד מהטפסים יש להחתים את ההמטולוג או האונקולוג המטפל בחולה. המשמעות היא שחולים אונקולוגים יכולים לקבל נכות רפואית על סמך מסמכים רפואיים ללא צורך להופיע בפני הוועדה הרפואית.
לפנייה יש לצרף את הטופס שנקרא: הנדון: "החלטת רופא על סמך מסמכים בלבד". כאשר הרופא המטפל במגיש הבקשה חותם על הטופס, הוא למעשה משחרר את החולה מהצורך להופיע בפני הוועדה הרפואית של הביטוח הלאומי. אין משמעות הדבר שהוועדה לא תדון בעניינו של החולה, אך הדיון יתבסס על המסמכים שיגיש החולה ותו לא.
את הטפסים הרלוונטיים ניתן לקבל במחלקות האונקולוגיות השונות ברחבי הארץ מהעובדת הסוציאלית במחלקה או במזכירות הרפואית בקופת החולים שבה מבוטח החולה. כמו כן ניתן לקבל את הטפסים במחלקת השיקום והרווחה הפועלת מטעם האגודה למלחמה בסרטן.
במקרים חריגים בלבד, יתבקש החולה להתייצב בפני הוועדה הרפואית כתוצאה משיקולים מקצועיים של חברי הוועדה, למרות החתימה על טופס פטור מהופעה בפני הוועדה.
לאחר קביעת הוועדה
בכל הסניפים של האגודה למלחמה בסרטן ניתנים כיום שירותים של ייעוץ מס, ה ניתנים בשיתוף עם לשכת יועצי המס בישראל. משירותי הייעוץ יכולים ליהנות כל החולים שנקבעו להם כבר אחוזי נכות בשיעור מסוים בוועדה הרפואית של הביטוח הלאומי. כמו כן השירותים ניתנים אך ורק בענייני מיסוי הנובעים מהמחלה ולא בנושאים כללים הקשורים למס. כל שירותי הייעוץ במסגרת זו ניתנים ללא תשלום, שכן כל אנשי המקצוע הרלוונטיים עוסקים בתחום בהתנדבות. את השירותים ניתן לקבל במתכונת של שיחה טלפונית או פגישה אישית.
אולי יעניין אותך גם: